2001 yılına girerken ülkemizde kötü günler yaşandı. Düşünce ve siyasi görüşlerinden ötürü binlerce genç ve aydın hapishanelerde tutuldu. Çelişkilerle dolu ve ne olduğu belli olmayan, “erteleme ve meşruten tahliye” yasasıyla adli karmaşa daha da olumsuzluklara neden oldu. Sosyal ve siyasal hiçbir rahatlama yaşanmadı.

F tipi cezaevleri sorunu daha çağdaş, bilimsel ve hoşgörü ile çözülebilirken, devletin, “gücünü gösterme” anlayışının egemen olduğu ve otuz kadar yurttaşımızın can verdiği bir eyleme dönüştü. Hükümetin dışında tüm birey ve kurumlar olanlardan derin acı duydu. Avrupa Birliğine aday olmanın gerektirdiği demokratikleşme ve yeniden yapılanma bir kanara itilerek içine kapanık ve otoriter bir yönetim biçimi öne çıkarılmak isteniyor. Oysa bu tavır çağ ve ülkemiz çıkarlarıyla bağdaşmamaktadır.

Barış, demokrasi ve ülkemizin temel sorunlarının başında gelen Kürt sorununun yeni yılda demokratik ve çağdaş çözüm sürecine girmesini tüm kalbimizle destekliyor ve bekliyoruz.

2001 yılında daha da ağırlaşacağının sinyallerini veren ekonomik alanda, halk ve emekçiler yararına gelişmelerin olmasını diliyoruz.

Tüm olumsuzluklara karşın, halkımızın sağduyulu, hoşgörülü ve yaratıcı gücüyle bu ağır sorunların aşılacağı inancındayız.

Belirttiğimiz gibi, ülkemizin yeni yıla sorunları daha da ağırlaşarak giriyor. Oysa yeni yıl tüm insanlık aleminin barış, hoşgörü ve kardeşlik duyguları ile daha mutlu ve ümit dolu bir yaşam sürdürmek üzere kutladığı ve beklentilerini dile getirdiği bir gündür.

Ağır sorunların yaşandığı yeni yılda HADEP halka karşı olan sorumluluk duygusu ve anlayışı ile kendisine düşen görevi yerine getirmeye ve bu amaçlı diyaloglara hazırdır. Her türlü demokratik ve barış anlayışların yanında olacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle yeni yılın dünyaya ve ülkemize mutlu günler; barış, hoşgörü ve esenlikler getirmesini diliyorum.

Hepinizin yeni yılı kutlu olsun.

30.12.2000
Ahmet TÜRK