Partimizin Şırnak İl Örgütünün kurulmasıyla ilgili bir yıla yakın karşılaştığımız antidemokratik ve yasadışı engellemeleri sadece Türkiye değil dünya kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Ancak tüm hukuk dışı bürokratik ve fiili engellemelere rağmen yakın tarihte Şırnak İl ve merkez ilçe örgütlerimizin kuruluşlarını tamamladık. Parti çalışmalarımızın önemli bir parçası olarak diğer ilçe örgütlerinin kurulma çalışmaları bitmek üzereyken ve Şırnak İl Kongresine birkaç gün kala daha de£gıs£ik acımasız bir komployla karşı karşıya kaldık.

23.09.2000 tarihinde İl Başkanımız Resul Sadak ve 10 İl ve Merkez İlçe Yöneticilerimiz Batman İl Kongresi’nden dönerken Düzova Jandarma Karakolu’nda gözaltına alınarak Şırnak Jandarma Tümen Komutanlığı’na götürüldüler. Aramada araçlarında silah ve el bombalarının yakalandığı iddia edilmektedir.

Parti kuruluş çalışmasında karşılaşılan büyük engeller il başkanımıza ve tüm yöneticilere yönelik ağır baskılar ve sürekli kendilerinin araçlarının ve ikametgahlarının takip ve gözetimde oldukları gerçeği karşısında anılan iddianın ne kadar asılsız olduğu ortadadır.

Bizim bu iddiamızı kanıtlayan Cumhuriyet Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Hikmet Çetinkaya’nın hadiseye ilişkin yazısından küçük bir alıntı sunmak istiyoruz: “Burada sorulması gereken şu: Silah ve bombalar, HADEP Şırnak İl Başkanı Sadak’ın evinde mi bulundu, yoksa otomobilde mi ? Jandarmaya göre otomobilde, polise göre Sadak’ın evinde!. Resul Sadak gözaltında iken evi aranıyor. O anda evde kim var? 8 yaşındaki çoçuğu. Sadak’ın bir yakını polis tutanağına imza atıyor. Böylesine saçma sapan bir iddia ile Türkiye nereye varmak istiyor?......”

Maalesef böylesi bir siyasi maddi temeli olmayan iddia ile Şırnak İl Başkanı ve yöneticileri uzun bir süre gözaltında kaldıktan sonra 1 Ekim 2000 tarihinde mahkemeye çıkarılarak tutuklanmışlardır.

Genelde partimiz üzerinde, özelde Şırnak İl Örgütümüze yönelik bu ve benzeri siyasi komplolarla Şırnak il yöneticilerimiz Şırnak halkından izole edilerek siyaset dışı bırakma amaçlanmış ve bu amaç da gerçekleşmiştir.

Ancak Şırnak’da partinin kuruluşuna izin verilmediği ve hiçbir adayın İle sokulmadığı tüm seçim çalışmalarının yasaklandığı 95 ve 99 seçimlerinde HADEP Şırnak’da da birinci parti olarak çıkmıştır. Onun için bu tür hukuk ve siyasi ahlak dışı yönelim ve komplolar HADEP’i sadece daha fazla güçlendireceği unutulmasın.

Demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilere yapılan böylesi hukuk dışı uygulamalar ülkemize zara vermekte ve uluslar arası itibarını küçültmektedir.

Bu nedenlerle tüm kamuoyunu ve demokrasi güçlerini Şırnak özelinde partimize bir bütün olarak uygulanan hukuk dışılığa son verilmesi için katkı sunmaya çağırıyoruz. Şırnak İl Başkanımızın ve tüm yöneticilerimizin derhal serbest bırakılmasını istiyor ve bekliyoruz.

02.10.2000
Hamit GEYLANİ