Son zamanlarda demokrasiye geçiş planı tartışmaları, partimiz üzerinde uygulanarak gerçekleştiriliyor. MGK'nin Kopenhag Kriterlerinin ağırlığını tartışması, Başbakan Ecevit'in meydanlarda “Siyasi partilere geçiş yok” açıklamaları basında genişçe yer aldı.

Yine, Sayın Cumhurbaşkanı'ndan, MGK'ye kadar çeşitli kesimlerin “İdam kaldırılmalıdır” yönündeki beyanları kamuoyunun gündemindedir. Genel olarak kabul görmeyen idamın, toplumsal barış için kaldırılma zorunluluğu, bir yıldan beridir devletin her kademesinde çeşitli zamanlarda ifade edilmiş ve halen de ifade edilmektedir.

İdam cezasının kaldırılmasının Avrupa Birli£gıfnutt£ne girmenin ön koşulu olduğu bilinmektedir. Bilinen bu gerçeği partimiz zorunluluktan değil, kuruluşundan bugüne değin koşulsuz demokrasi anlayışının bir gereği olarak savuna gelmiştir.

29.06.2000 tarihinde partimiz Gençlik Kolları, bu politikamıza denk bir eylem geliştirmişlerdir. sayın Ecevit'in “Demokratik siyasete geçiş yok.” sözlerinden sonra, meydanlar bu sözlerin resmi uygulamalarına sahne olmuştur. Bu uygulama sonucunda çeşitli illerden 46 üye ve yöneticimiz zor kullanılarak göz altına alınmıştır.

Meydanlarda bu ihlaller yaşanırken, sayın Ecevit'in partisinden, sayın Sema Pişkinsüt'ün başkanlık ettiği “İnsan Hakları Komisyonu”, karakol köşelerinde suç aleti arıyor ve bu konuda kitap yazıyor. Partili üye ve yöneticilerimiz meydanlarda saldırılara maruz kalırken, aynı gün Sema Pişkinsüt, basına ve kamuoyuna hak ihlalleri konusundaki duyarlılığını açıklıyordu.

Başta, sayın Ecevit olmak üzere tüm yetkilileri bu çelişkili yaklaşımlarından vazgeçmeye davet ediyoruz. Parti olarak toplumsal barışın önünde engel olan idam başta olmak üzere, insana ve insanlığa ait tüm değerleri koruma sorumluluğumuzu eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz. Çünkü biz Demokratik Siyasetin teminatıyız.

30.06.2000
HADEP GENEL MERKEZİ