BASINA VE KAMUOYUNA


Daha önceki açıklamalarımızda da F (Hücre) Tipi Cezaevlerinin yeni toplumsal yaralara teşne olduğunu belirtmiş ve yetkililerin dikkatini çekmiştik. Nitekim günlerdir F Tipi Cezaevlerine geçiş için provakasyon ortamları hazırlanarak toplum terörize edilmeye çalışılıyor. Bu provakatif çabaların daha vahim sonuçlar doğuracağından endişe duyuyoruz.

Ülkenin böylesi yaşamsal bir alanında antidemokratik ve hukuk dışı bir kararla, uygulama arefesindeki hükümet; vatandaşın demokratik ve meşru tepkisine bile tahammmül göstermemektedir.

Demokratik tepkilerini gösteren imza metinlerini TBMM ve Devlet yetkililerine iletmek isteyen tutuklu ve hükümlü (TAYAD'lı) aileler, Ankara'ya sokulmadıkları gibi saldırılar sonucu gözaltına alınmışlardır. Bunlardan 15'i hastaneye kaldırılmış, 7 ailenin sağlık durumu ise ciddi bir boyuttadır.

Kendilerini karşılamak isteyen ve destek veren Ankara Tutuklu ve Hükümlüleri Aileleri Dayanışma Derneğinin (TİYAD) çağrısıyla Güven Parkta İnsan Hakları savunucuları, aydın ve sanatçıların da katıldığı basın açıklaması engellenmiş ve katılımcıların çoğu gözaltına alınmıştır. Bu hadiselerle ilgili partimizin İstanbul, Diyarbakır ve diğer il örgütlerinin Kadın ve Gençlik Kollarınca göstermek istedikleri meşru demokratik tepkilerin tümü de saldırılarla , kitlesel gözaltılarla engellenmiştir.

Toplumsal barışı ve istikrarı sağlamak başta hükümetin görevidir. Aksine bunu tırmandırmaya, provake ve terörize etmeye hakkı yoktur. F Tipi ile bilinmez bir maceraya, ama bilinen olumsuz bir psikolojik ortama atılarak toplumdan tecrit edilen insanların yakınlarının demokratik tepkilerine saygı duymak ve gereğini yapmak hükümetin görevidir.

Tüm antidemokratik uygulamalara karşı olduğumuzu belirtiyor, Hükümeti adil bir görev yapmaya çağırıyoruz.

02.08.2000
Hamit GEYLANİ
Genel Başkan Yardımcısı