Başbakanın partimizi hedef göstermesiyle, partimize hukuk dışı saldırılar gün geçtikçe daha da yoğunlaşıyor.

10.07.2000 tarihinde, 1991 yılında Diyarbakır'da bilinen çeteler tarafından öldürülen ve vahşeti halen aydınlanmayan hadisede yitirdiğimiz Diyarbakır HEP İl Başkanı; insan hakları, özgürlük ve demokrasi savunucusu Vedat Aydın, Diyarbakır'daki mezarı başında anıldı. Ülkede işlenen cinayetleri kınamak, kurban gidenleri anmak, her partinin ve her vatandaşın doğal ve demokratik hakkıdır.

En son bu demokratik tepki bahane edilerek aynı gün Diyarbakır İl Başkanımız Ali Ürküt, Diyarbakır Merkez İlçe Başkanımız Şerif Camcı ile 16 partili ve Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Ali Öncü gözaltına alındılar. Merkez ilçe binamız basılarak hukuk dışı baskılara bir yenisi daha eklendi. Böylesi haksız ve keyfi baskılar, HADEP'in günlük yaşam biçimi haline getirildi. Ayrıca bu keyfilik, Başbakanın uzun süreden beridir devam eden, partimizle ilgili hukuk ve siyasi etik dışı talihsiz beyan ve mesajlarıyla hukuksuzluğun doruğuna varmıştır.

Sadece son birkaç örnek, bu çekilmezlik için yeter sanırız;

İl Başkanımızın, Hani İlçe Kongresine gidişi, pervasızca engellendi.

Genel Başkanımızın, Bismil İlçe Örgütünü ziyareti sırasında yapılan karşılamadan dolayı, İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında tutuklama kararı çıktı. Siyasetin karıştığı bu mahkeme kararı, basının ve yazarların haklı eleştirilerine neden oldu. civarı

Genel Sekreterimiz, Şırnak İl Örgütü açılışına giderken, 12 saat yolda bekletildi.

İstanbul İl Başkanımız ve İstanbul İl Yöneticilerimiz, periyodik olarak ayda birkaç kez gözaltına alınıp 2 gün sonra serbest bırakılmaktadırlar.

Bu sindirme hadiseleri saymakla bitmez. Ama temel nedeni malum. Başbakanın partimizi hedef seçerek göstermesidir. Amacı, siyaset dışı bırakmadır. Zaten meydanı HADEP'e bırakmayacağını ve siyasi partiler arasındaki diyalogu bile yasa dışı gösterme çabası, bunun kanıtıdır.

Bir Başbakanın legal siyasi parti düşmanlığını, 1,5 milyon seçmene olan öfkesini anlamak mümkün değildir. Bu tavrından ötürü; kamuoyunun, basının, köşe yazarlarının ve diğer siyasi partilerin tepki ve eleştirilerini yok sayarak partimize saldırı dozajını arttırmaktadır.

Bu hukuksuzluğu binlerce kez daha kınıyoruz. Tüm demokrasi güçlerini, hukuksuzluğa, demokrasi ve barış karşıtlığına dur demeye davet ediyoruz.

Başbakanı da, kendisinin sebep olduğu, partimize yapılan haksız, gayrı meşru, hukuk dışı, antidemokratik saldırılara son verilmesi için, görevi ve sorumluluğu gereği, derhal gereğinin yapılmasını, Diyarbakır İl Başkanımız ve gözaltındaki tüm yöneticilerle, Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Ali Öncü'nün serbest bırakılmasını istiyoruz.

12.07.2000
Hamit GEYLANİ